اخبار

در نشست خبری «آیین بزرگداشت چهلمین سالروز تأسیس شورای فرهنگ عمومی کشور» مطرح شد

فرهنگ شهروندی و دینداری نوجوانان؛ اولویت‌های موضوعی شورای فرهنگ عمومی

فرهنگ شهروندی و دینداری نوجوانان؛ اولویت‌های موضوعی شورای فرهنگ عمومی
تهران- ایرنا- دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور گفت: در دوره چهار ساله جدید به جای پرداختن به تعداد زیادی از مسائل، روی سه مساله اصلی و اولویت موضوعی همچون فرهنگ شهروندی، سرمایه اجتماعی و اعتماد عمومی و ارتقای دینداری نوجوانان متمرکز می‌شویم تا آن‌ها به صورت اجرایی دنبال شوند و به نتیجه برسند

به گزارش روابط عمومی شورای فرهنگ عمومی کشور به نقل از خبرنگار فرهنگی ایرنا، به مناسبت چهلمین سالروز تأسیس شورای فرهنگ عمومی کشور، نشست خبری «آیین بزرگداشت چهلمین سالروز تأسیس شورای فرهنگ عمومی کشور» امروز سه‌شنبه ۶ آبان‌ماه در ساختمان سازمان سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.

قادر آشنا دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور در این نشست خبری بیان کرد: ما با ارزیابی ارزش‌ها و نگرش‌ها در چهار موضوع مختلف در کنار کارهایی که مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران و سایر سازمان‌ها و نهادهای مرتبط انجام داده‌اند به ۱۰ مسئله اصلی دست یافتیم. قرار شد در این دوره چهارساله‌ به جای پرداختن به تعداد زیادی از مسائل، روی سه مسئله اصلی متمرکز شویم تا آن‌ها به صورت اجرایی دنبال شوند و به نتیجه برسند.

وی افزود: یکی از موضوعاتی که بر اساس داده‌های به‌دست‌آمده به آن رسیدیم، بحث فرهنگ شهروندی بود. وقتی از فرهنگ شهروندی سخن می‌گوییم، منظور ما قانون‌مداری، فرهنگ حمل‌ونقل، پاسخ‌گو بودن و سایر نکات است. این مسئله یکی از موضوعات مهمی است که به آن پرداخته‌ایم و بر اساس داده‌های موجود به این نتیجه رسیده‌ایم.

آشنا موضوع بعدی را بحث سرمایه اجتماعی و اعتماد عمومی دانست و توضیح داد: برای این موضوع، ما به‌جای سندنویسی، برنامه اجرایی تدوین کردیم؛ این برنامه در چند جلسه مورد بحث قرار گرفت و نهایتاً توسط وزیر فرهنگ و رئیس شورای فرهنگ عمومی کشور ابلاغ شد. مسئول اجرای این طرح، سازمان اجتماعی وزارت کشور است و تعداد زیادی از دستگاه‌ها عضو هستند و وظایف مشخصی دارند که باید انجام دهند.

وی ادامه داد: موضوع ارتقای دینداری نوجوانان نیز به همین سیاق برنامه‌ریزی و نوشته و وزارت آموزش‌وپرورش به‌عنوان مجری اصلی این طرح تعیین شد. تمام اسناد نوشته شده‌اند و نظارت و گزارش‌گیری آن‌ها توسط شورای فرهنگ عمومی کشور انجام می‌شود؛ به این ترتیب، هر شش ماه یک‌بار باید گزارش کار به شورای فرهنگ عمومی و سالی یک‌بار به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه شود.

آشنا تاکید کرد: در جنگ تحمیلی ۱۲روزه که نابرابر و ناخواسته بود، این پرسش برای ما پیش آمد که نهادهای فرهنگی چه وظیفه‌ای دارند و چگونه باید برای تقویت تاب‌آوری جامعه عمل کنند. در همین راستا، دستورالعملی تهیه و ابلاغ شد و اکنون جزو برنامه‌های جدی ادارات کل و شوراهای فرهنگی سراسر کشور است.

دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور با تاکید بر اینکه بنا داریم در این دوره از پرداختن به موضوعات متعدد پرهیز کنیم و تمرکز خود را بر پنج مسئله اصلی در هر استان و چهار مسئله عمومی در سطح کشور قرار دهیم توضیح داد: سیاست ما در این دوره آن است که دیگر وارد فرآیند سندنویسی صرف نشویم؛ یعنی سند ننویسیم برای اینکه فقط سندی نوشته باشیم، بلکه هدف ما تدوین برنامه‌های اجرایی و عملیاتی واقعی است. جلسات استان‌ها در همین راستا برگزار می‌شود و گزارش‌های مربوط نیز ارائه خواهد شد.

آشنا  در بخش دیگری از نشست درباره تاریخچه شکل‌گیری شورا عنوان کرد: شورای عالی انقلاب فرهنگی سال ۱۳۶۳ تشکیل شد و در ادامه از سال ۱۳۶۵ شورای فرهنگ عمومی نیز شکل گرفت تا علاوه بر توجه بر علم، به فرهنگ کشور نیز توجه شود.

وی با اشاره به شرح وظایف شورای فرهنگ عمومی بیان کرد: اولین نکته این بود که شورای قرارگاهی تشکیل شود، الان بر اساس همین ماموریت، شورای فرهنگ عمومی کشور با ریاست وزیر فرهنگ و عضویت تعدادی از دستگاه‌ها ‌و وزارتخانه‌ها این نکته را دنبال می‌کنند. سطح شرکت اعضا در جلسات نیز حضور وزیر یا معاون وزیر است. در تهران هر دو هفته یک‌بار و در استان‌ها هر ماه جلسه شورای فرهنگ عمومی برگزار می‌شود. در حال حاضر ۴۲۰ شورای فرهنک عمومی فعال در سطح کشور وجود دارد.

آشنا وظیفه ‌دیگر شورا را نام‌گذاری روزهای تقویم دانست و گفت: در این زمینه در سه حوزه متن و ضمیمه تقویم و تقویمِ حرف و مشاغل فعالیت و پیشنهاد افراد حقیقی و حقوقی را برای درج عناوین در تقویم بررسی می‌کنیم.

وی رصد شرایط فرهنگی کشور را وظیفه دیگر شورا خواند و بیان کرد: وظیفه بعدی نیز در حوزه تاسیسی و سندنویسی‌هایی است که منجر به شکل‌گیری برخی مراکز و نهادها می‌شود که مرکز ملی جوانان، انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، کانون فرهنگی هنری مساجد و… از جمله این مراکز است. برای استفاده از تمام ظرفیت‌ها این مراکز و کارگروه‌ها با  ما فعالیت می‌کنند و در کنارمان هستند.

شعار «عزت ملی: تقویت فرهنگ ایرانی اسلامی» برای چهلمین سالروز

حجت‌الاسلام سیدعلی اصغر تقوی، مشاور عالی دبیر شورای فرهنگ عمومی و دبیر ستاد برگزاری چهلمین سالگرد شورای فرهنگ عمومی نیز در ادامه این نشست بیان کرد: رویکرد شورا در این دوره رویدادمحور نیست و تلاش کردیم با بضاعت شورا به دنبال هم‌افزایی در حوزه فرهنگ عمومی باشیم تا در یک هفته منتهی به ۱۴ آبان‌ماه و روز فرهنگ عمومی اقداماتی داشته باشند.

وی با بیان این نکته که قصد جشن گرفتن برای چهل‌سالگی نداریم توضیح داد: می‌خواهیم متناسب با روزها و مناسبت‌های پیش رو که در تقویم نیز نام‌گذاری شده است برنامه‌های فرهنگی مختلف برگزار کنیم. ما نقش مشارکتی داریم و می‌خواهیم بر اساس شعار «عزت ملی: تقویت فرهنگ ایرانی اسلامی» مشارکت مردم را جلب کنیم و بر عزت ملی بیفزاییم.

حجت‌الاسلام تقوی در باره عناوین روزهای هفته فرهنگ عمومی بیان کرد: بر اساس مصوبات شورا، روز یکشنبه ۱۱ آبان نیز به عنوان «فرهنگ عمومی، قانون‌مداری، شهروندی و مشارکت اجتماعی» نام‌گذاری شده است و در این روز دستگاه‌های مرتبط، به‌ویژه وزارت کشور و شهرداری‌ها، برنامه‌هایی در راستای اصلاح الگوی مصرف و ارتقای فرهنگ شهروندی خواهند داشت.

وی افزود: روز دوشنبه ۱۲ آبان نیز با عنوان «فرهنگ عمومی، هویت ایرانی اسلامی، اخلاق و معنویت» شناخته می‌شود که با محوریت سازمان تبلیغات اسلامی و همکاری نهادهای فرهنگی برگزار خواهد شد. روز سه‌شنبه، ۱۳ آبان که هم‌ زمان با روز دانش‌آموز و روز استکبارستیزی است، با عنوان «فرهنگ عمومی و فرهنگ مقاومت» برگزار می‌شود. 

تقوی بیان کرد: در روز چهارشنبه، ۱۴ آبان که روز «فرهنگ عمومی، مطالعه و کتاب‌خوانی» نام‌گذاری شده است، محور فعالیت‌ها بر ترویج فرهنگ مطالعه، گفت‌وگوهای فرهنگی و گسترش ارتباط میان مردم و نخبگان متمرکز خواهد بود. 
 

شورا

در انتهای این برنامه از پوستر  چهلمین سالروز تأسیس شورای فرهنگ عمومی کشور رونمایی شد

 

شورا

۶ آبان ۱۴۰۴ ۱۸:۴۵
روابط‌عمومی و اطلاع رساني شورای فرهنگ عمومی کشور |