به گزارش روابط عمومی شورای فرهنگ عمومی کشور؛ سید مجید امامی در نشست تخصصی جایگاه تنوع فرهنگی در تمدن ایرانی-اسلامی که روز چهارشنبه - ٢٧ اردیبهشت - در سالن فجر وزارت میراث فرهنگی برگزار شد، اظهار داشت: «وحدت در عین کثرت» و «کثرت و در عین وحدت» همواره به عنوان فضیلت اجتماعی در ایران و در میان ایرانیان وجود داشته و دارد.
دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور با اشاره به اهمیت میراث ملموس و ناملموس در سیاستهای فرهنگی جمهوری اسلامی ایران گفت: هفته آینده روز یکشنبه ٣١ اردیبهشت (۲۱ می/روز جهانی تنوع فرهنگی) آیین تجلیل تنوع فرهنگی ایران و در فرهنگسرای نیاوران برگزار میشود، نشستهای تخصصی امروز با حضور اساتید و پژوهشگران فرهنگی، برای تبیین بیانیه پایانی آن آیین برگزار می شود تا به سوی سند اسلامی ایرانی تنوع فرهنگی در تعامل با کنوانسیون بینالمللی تنوع فرهنگی حرکت کنیم.
امامی خاطرنشان کرد: یکی از بزرگترین آسیبهای سیاستهای توسعه دولتهای مدرن قبل از انقلاب که تا حدی به بعد از پیروزی انقلاب هم سرایت کرد، فقدان یا غفلت از تنوع فرهنگی بود، البته انقلاب اسلامی به مبارزه و مقابلهای که با اقوام ایرانی تقریبا بعد از مشروطه انجام میشد، پایان داد، به رغم همه سیاست هایی که در دوران پهلوی گریز از مرکزهای اقوام دامن می زد، با رهبری امام خمینی (ره) و ظرفیت قانون اساسی در فصل سوم و اصل نوزدهم، واگرایی ها به همگرایی تبدیل شد.
«یکی از بزرگترین نعمات و آوردههای انقلاب اسلامی این بود که مانع از تبدیل «ایران» به «ایرانستان» شد، اگر سیاستهای همگونساز، غیرتنوع گرا و صرفا وحدت گرا بدون فهم کثرت در ذات فرهنگ ایران، در دوران پهلوی تداوم مییافت و آن رژیم سیاسی غیرمردمسالار پهلوی دوم همچنان بود، شاید امروز ایران نبود و ایرانستان داشتیم»
انقلاب نبود واگرایی اقوام و تجزیه ایران رخ میداد
امامی گفت: اگر انقلاب رخ نمیداد با توجه به اینکه پهلوی دو سال بعد فوت کرد و بر اساس طبق قانون مشروطه باید با سیستم ولیعهدی سلطنت ادامه مییافت، شاید واگرایی اقوام و تجزیه رخ میداد، اولین نعمت که باید شاکر باشیم حفظ وحدت در عین کثرت ایران است که عامل اصلی آن انقلاب اسلامی است.
وی با تاکید بر لزوم اصلاح ادبیات سیاستگذاری فرهنگی کشور گفت: ما نباید از تنوع زبانی لهجه و اقوام ایرانی ابایی داشته باشیم، همان طور که این اقوام ایرانی هستند، زبانهایشان هم ایرانی است البته ما فارسی را به عنوان زبان معیار داریم که ذخیره دیروز و فردای ما است، حتی زبان عربی با بیش از دو گویش که در خوزستان-با اینکه زبان بینالمللی بسیار محترم است- از آن جهت که در جغرافیای ایران است، زبان ایرانی است.
دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور گفت: در برخی از استانها مانند سمنان که با تهران فقط دو سه ساعت فاصله دارد، بیش از ۶ زبان و گویش وجود دارد، این تفاوت تا جایی است که فارسی زبان واسط آنهاست تا زبان همدیگر را بفهمند، در سیستان و بلوچستان بیش از ۵ زبان و گویش دارند این تفاوت در استانهای غربی و شمالی هم وجود دارد.
«سیاستگذاری تنوع فرهنگی» اصلیترین ماموریت کشور
امامی «سیاستگذاری تنوع فرهنگی» در ایران را از اصلیترین ماموریتهای جمهوری اسلامی دانست و افزود: یونسکو از سال ۲۰۰۳ برای مقابله با رویکرد همگونسازی فرهنگی که گفتمان صنعتی شدن و مدرنیته کردن جهان است، به تنوع فرهنگی توجه کرد، همگونسازی به نفع نظام سرمایهداری است تا بتوانند مخاطبان و مصرف کنندگان را برای پذیرفتن سوغات و کالای به ظاهر فرهنگی و یکتاهمگونشده خود ، از پوشاک، خوراک، زبان، ذایفه و حتی روابط یکسان، آماده کند.
وی گفت: تنوع فرهنگی به معنای زندهشدن اقتصاد، سیاست و فرهنگهای ملتهاست، حس استقلال فرهنگی است، ماهیت استقلالخواهی قانون اساسی ایران، ما را به سمت تنوع فرهنگی هدایت میکند و به هراس ما پایان میدهد.
دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور خاطرنشان کرد: سیاستگذاری فرهنگی و پیگیری تنوع فرهنگی دو کارکرد مهم دارد هم به تقویت تنوع در عین وحدت منجر می شود و هم برای ارایه تصویر ایران به جهانی که گرفتار همگونسازی فرهنگی شده، بسترسازی میکند.
ایران پاسدار تنوع فرهنگی در همه سطوح / باید گفتوگو با جهان را آغاز کنیم
امامی تاکید کرد: ایران باید به عنوان کشوری که تنوع فرهنگی را به هر سطحی پاسداری میکند، گفتو گوی مفصلتری با جهان باید آغاز کنیم، در قرآن کریم به اختلاف زبان و تعدد و تنوع قبایل و اقوام و ملتها اما در عین حال ارزش های مشترک الهی و انسانی اشاره شده نشان از توجه به تنوع فرهنگی است، آنچه در ایران فرهنگی ما در طول قرنها بوده و همچنان پاسداری میشود
دبیر شورای فرهنگ عمومی تصریح کرد: متاسفانه سیاستهای ایرانهراسی و تبلیغات دروغین رسانهای فرهنگهای دینی را مغایر و مخالف تنوع فرهنگی و زیست پایدار اقوام معرفی میکند، که باید با این القای رویکرد انحرافی برای افکار عمومی جهان نسبت به ایران مقابله کنیم. نظام دیپلماسی عمومی ما در این زمینه باید فعالتر عمل کند.
در این نشست آتوسا مومنی، سرپرست مرکز مطالعات منطقهای پاسداری از میراث ناملموس در آسیای غربی، مریم جلالی دهکردی معاون صنایعدستی و هنرهای سنتی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی سخنرانی کردند.
سید محمدعلی غمامی مدیر گرئوه مطاعات فرهنگی و ارتباطات درباره نطریه اسلامی ارتباطات میان فرهنگی، حجت الاسلام حبیب الله بابایی استاد حوزه و دانشگاه درباره دوگانه نظم معنوی/ نظم اخلاقی در وضعیت تنوع فرهنگی،حجت الاسلام علی اصغر اسلامی تنها عضو هیات علمی دانشگاه باقر العلوم درباره تنوع و هم شناسی فرهنگی به ایراد سخنرانی پرداختند