سید مجید امامی، دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور در گفتوگو با ایکنا از لزوم به نمایش گذاشتن نظام ارزشی جامعه ایران در رویدادهای مختلف سخن به میان آورد و اظهار کرد: حفظ جایگاه نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران بهعنوان بزرگترین رویداد حوزه توزیع و مصرف محصولات فرهنگی در غرب آسیا طبعاً ایجاب میکند که نمایشگاه نمادی از ظرفیتهای بالا و نظام ارزشی جامعه ایران باشد به همین منظور ستاد برگزاری نمایشگاه و کارگروه عفاف و حجاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و همه دستگاههای عضو شورای فرهنگ عمومی کشور تلاش کردند که نمایشگاه آراستهتر و موجهتر از سالهای گذشته بتواند ارزشهای ناظر بر فرهنگ و عفاف و حجاب را نمایندگی کند.
دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور افزود: بر همین اساس در مورد غرفه داران اقدامات لازم به عمل آمد و اکثریت مراجعهکنندگان با رعایت نظام ارزشی و فرهنگی و عرف حجاب در جامعه حاضر شدند و مواردی که جایگاه و موقعیت و ارزشهای نمایشگاه کتاب را احیاناً رعایت نمیکردند با روشهای متنوع و اثربخش و اثرگذار مورد تذکر و تفاهم قرار گرفتند.
امامی با بیان این مطلب که جامعه ما بر اساس نظرسنجیها و پیمایشها آراستگی وقار و حجاب را ویژگی انسان ایرانی دانسته و شورای فرهنگ عمومی هم بر این مبنا نکاتی اساسی را مدنظر خود میداند، تصریح کرد: از جمله اینکه ما نیازمند تقویت امنیت ملی و آرامش روانی و جنسی جامعه و خانواده هستیم، اگر محیط و شرایط زندگی و سلوک اجتماعی افراد دچار ناهنجاری نامرتبط با زندگی اجتماعی شود سایر نظم آهنگها نیز به هم میریزد، بنابراین اگر بدانیم و بتوانیم به امنیت روانی جامعه و امنیت جنسی خانواده کمک کنیم و بگوییم بر اساس نتایج و آمارها، رابطه جدی بین عفاف در پوشش و آراستگی با آرامش و امنیت خانواده وجود دارد بسیاری مشکلات ما حل خواهد شد.
دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور از دلایل حساسیت جامعه در قبال مسئله حجاب سخن به میان آورد و گفت: حساسیت جامعه ما در قبال مسئله حجاب چند دلیل اساسی دارد. دلیل اول ذاتی خود مسئله پوشش است. مسئله پوشش و ظاهر، محور ارتباطات غیرکلامی و بعدی از سیمای عمومی شهر و منظر عمومی جامعه است؛ مانند مسئله شهرسازی و معماری و سیمای خانهها و اماکن. از آنجایی که ورودیهای چشممان نسبت به ورودیهای گوشمان بسیار تأثیرگذارتر است، در قضاوتها و بینشهایمان یکی از چیزهای اساسی که با چشممان میبینیم و نظر به آن میافکنیم پوشش اطرافیانمان است، از اینرو مسئله حجاب و خرده نظام پوشش، نسبت به خرده نظامهای دیگر فرهنگی خیلی اهمیت پیدا میکند.
وی افزود: دلیل دوم حساسیت و اهمیت مسئله حجاب و پوشش اتفاقی است که در دوره پستمدرن افتاده است. به نظر غالب اندیشمندان پستمدرن، عصر پستمدرن، عصر هویتهای متکثر و بازتابی است و این یکی از تأثیرات اساسیاش را بر بحث جامعهشناسی مد و بحث انتخاب پوشش گذاشته است. دلیل سوم مربوط به مسائل جامعه ایران میشود. در جامعه ایران، از ابتدای قرن 14 شمسی و با روی کار آمدن پهلوی اول، مدرنیته زدگی جدیتر شد و توسعه فرهنگی ـ اجتماعی آنهم با سطح درک پهلوی اول و کارگزارانش آغاز شد لذا جامعه ایران وارد یک چالش اجتماعی با مسئله حجاب شد که اتفاقات مشمئزکننده آن، در تاریخ مفصل آمده است.
امامی در ادامه به دلایل دیگر حساسیت جامعه در قبال مسئله حجاب پرداخت و گفت: اتفاقات ناگواری به اسم کشف حجاب و اجبار به لباس متحدالشکل رخ میدهد و مردم مقاومت زیادی در مقابل آن نشان میدهند و نهایتاً تأثیرات سوئی از سیاستهای دوره پهلوی اول بهجای میماند. از اینرو جامعه ایران از نفس تغییرات حوزه پوشش خاطرات تلخی در یاد دارد. دلیل چهارم حساسیت و اهمیت پوشش، به ماهیت و راهبرد جمهوری اسلامی و حکومت اسلامی بازمیگردد. ما در حکومت اسلامی نمیتوانیم بپذیریم که در سطح سازمان اجتماعی، ارزشهای الهی هتک شود.
دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور در پایان اظهار کرد: نباید صرفاً به فکر مبارزه با بیحجابی باشیم بلکه رواج حجاب در قاطبه جامعه خود شکلدهنده و رواج دهنده معروف حجاب است. در این راستا به واسطه باحجابها باید به سمت ترویج حجاب برویم و مقابله حذفی ما را به اهداف اصلی نمیرساند. باید به دنیا زیباییهای حجاب را نشان دهیم و لازم است که فعالیتهای فرهنگی مناسبی در این راستا داشته باشیم.