پژوهش هاپایان نامه های حمایت شدهبررسی علت های توسعه نیافتگی ایران از دید سیاحان خارجی و تطبیق آن با نظریه های توسعه

بررسی علت های توسعه نیافتگی ایران از دید سیاحان خارجی و تطبیق آن با نظریه های توسعه

جلیل وند، ابوالفضل. بررسی علت های توسعه نیافتگی ایران از دید سیاحان خارجی و تطبیق آن با نظریه های توسعه. پایان نامه دوره کارشناسی ارشد. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، معاونت پژوهشی و آموزشی، دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی، 1379 ، 329 ص.

چکیده :

امروزه یکی از مسائل مهم و قابل توجه روشنفکران کشورهای جهان سوم، یافتن پاسخ های علمی به این پرسش است که چرا کشورهای جهان سوم در مدار توسعه نیافتگی گرفتار آمده اند و نتوانسته اند همانند کشورهای پیشرفته، مسیر توسعه را طی نمایند؟ یقیناً علت های این پدیده، محدود به بعد اقتصادی نمی شود، بکله ابعاد فرهنگی، اجتماعی و سیاسی را نیز در بر می گیرد. هر پژوهش گری می تواند به شیوه های گوناگون به این مسأله بپردازد. این پژوهش با تحقیق درباره نظرهای سیاحان خارجی درباره عقب ماندگی ایرانیان و تحلیل این نظریات، در پی یافتن پاسخ هایی به این سؤال، درباره ایران است. از میان منابعی که ممکن است اطلاعاتی در این باره داشته باشند، سفرنامه جایگاه ویژه ای دارند. این منابع حاصل دیده ها و شنیده های کسانی است که با انگیزه های مختلف سیاسی، نظامی و علمی و جهانگردی به ایران سفر کرده اند. آنها با دید تزیین خود به نکات مثبت و منفی از وضعیت سیاسی، اجتماعی – فرهنگی و اخلاقی ایرانیان پرداخته اند، که با استفاده از روش تحلیل محتوا می توان به دیدگاه منسجمی از نظرهای آنان دست یافت. در اینجا شایان یادآوری است که این پژوهش به جمع آوری و تحلیل ابعاد منفی زندگی اجتماعی – فرهنگی و اخلاقی ایرانیان از دید سیاحان خارجی پرداخته است و قطعاً بررسی ابعاد مثبت آن تحقیقی دیگر را می طلبد.

پس می توانیم بگوییم که مسأله یا سؤال آغازین ما در این تحقیق این است که سیاحان خارجی در طی دوره مورد بحث نسبت به علت های توسعه نیافتگی ایران چه گفته اند؟ و چه ویژگی های اخلاقی، سیاسی و اجتماعی – فرهنگی مانع توسعه را در مورد ایرانیان متذکر شده اند. دیگر اینکه چگونه می توان این نظرها را با نظریه های توسعه تطبیق داد؟